Om IF Dojo Norrköping

IF Dojo Norrköping bildades 1972 som en egen aikidosektion i Norrköpings Judoklubb men är nu en egen klubb och har en egen dojo.

Sedan den 8 januari 2008 bedrivs även judoträning hos IF Dojo Norrköping.

Dojon finns i Sporthallens C-sal på adress Albrektsvägen 21 i Norrköping.
För mer information om klubben kontakta oss via adressen nedan eller via mail: info@dojo.nu.

Aikido

Klubben har ett antal högt graderade instruktörer och många duktiga utövare. Då klubben har en hög kunskapsnivå har medlemmar själva kunnat starta egna dojos. Vi har stor erfarenhet av barn och ungdomsträning, då vi startade vår första barngrupp 1980.

Vår träning följer Takemusu Aikido och den grundträning som utvecklats av Saito Sensei. Vi följer den pedagogiken för att våra aikidoutövare ska kunna utveckla sin aikido till en hög nivå.

Som elev väljer du själv hur mycket du vill fördjupa dig inom budo konsten. Vi leder in dig i japansk etikett och uppförande och när du känner att du vill studera aikido mer på djupet så hjälper vi dig med all vår kunskap.

Våra tränare har sedan bildningen följt de stora mästarna i Sverige, Europa och Japan.

Judo

Judons historia kan dateras tillbaka början av 1880-talet, då japanen Jigoro Kano arbetade fram judons grundprinciper. Jigoro Kano (1860 – 1938), som ursprungligen tränade och studerade jujutsu på djupet, tog i sin judo bort de tekniker som kunde skada eller var överdrivet våldsamma.

Han hyrde vid den tiden en träningslokal i ett buddisttempel som sedan skulle benämnas Kodokan, judons ursprung.

Den första svenska judoklubben bildades 1956 i Göteborg och till Norrköping kom judon i början av 1960-talet, genom eldsjälarna Göran Stangel och Stig Windisch. Vid dåvarande Svenska Judoförbundets bildande 1961, valdes Göran Stangel till förbundsordförande och Stig Windisch till förbundskassör.

Under 1960 – 1970 utvecklades judon i Norrköping genom att olika utländska judoprofiler kom på besök. De mest kända är D.Goosen från Holland, Mahito Ogho och S Morioka från Japan. Idag är judon en modern idrott som passar för såväl tävling som motion.